Sköna sängar

På en retreat eller en spaanläggning, dit människor åker för att vila upp sig och må bra, är det särskilt viktigt att sängarna är sköna. Men vad är det egentligen som gör en säng skön? Även om man kan börja tala om personliga preferenser när det gäller hårda eller mjuka sängar, är svaret på den frågan faktiskt ganska enkelt: det som gör en säng skön är hur bra den fördelar kroppsvikten.bed-644728_640

När DN genomförde ett stort test av sängar visade det sig att de sängar som man kanske hade förväntat sig skulle vara skönast enligt det kriteriet – de dyra sängarna i 20 000-kronorsklassen – inte alls var det. Sängtillverkarna som säljer sina sängar för liknande priser, eller ännu mer, utlovar i sina reklamer sängar som håller högsta klass när det gäller komfort, och som dessutom ska hålla i 25 år eller mer. De höga förväntningarna blir dock ofta till besvikelse, vilket bevisas av det höga antalet sängärenden som kommer till Allmänna reklamationsnämnden. I DN:s test fick Hästens (ett av de dyraste märkena) näst sämst betyg när det gällde tryckfördelning, och fick ett särskilt dåligt resultat när man testade kroppsviktsfördelningen för de som sover på sidan. Sängtillverkaren Dux, som också har höga priser, fick sämst betyg när man testade sängarnas hållbarhet, eftersom flera av fjädrarna i resårbottnen gick sönder. Dux-sängen var också allra sämst när man testade tryckfördelningen. Höga priser är med andra ord inte en garanti för komfort och kvalitet när det gäller sängar.

Istället visade det sig att den mest bekväma sängen i testet var från tillverkaren Ekornes, med det betydligt lägre priset på strax under 5000 kronor. Ett tydligt exempel på att mjukhet inte är detsamma som komfort är att Ekornes-sängen och Dux-sängen hade exakt samma mjukhetsgrad, men den ena sängen hade bäst tryckfördelning, och den andra sämst.

Vissa andra faktorer spelar också in på sängens komfort, till exempel dess förmåga att ”andas” och transportera bort fukt som kroppen producerar under natten. Om du planerar att köpa en säng och känner att du har svårt att välja, kan du gå in på Sleepo.se. Där finns ett stort utbud av billiga sängar, och du kan få all information du behöver om deras funktion och kvalitet.

 

Taggar: , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Mundekullaforum – Här kan du läsa på inför din retreat