Börja meditera

Att meditera är ett bra sätt att varva ner efter långa stressiga dagar, att få ordning på sinnet och kunna fokusera på det du egentligen bör fokusera på. Det kan verka som ett stort och svårt åtagande att lära sig meditera, men egentligen behöver det inte alls vara komplicerat. Det handlar inte om att du ska sitta på ett visst sätt en alldeles för lång stund, utan vad som är viktigast är att du är bekväm och anpassar meditationen efter din livsstil. Har du aldrig testat liknande övningar innan räcker det med att du varvar ned ett par minuter innan läggdags och får rutin på meditationen innan du försöker några längre stunder.

När, var och hur?

mundekuklladorum2.seSjälvklart lever vi människor väldigt olika liv och vissa behöver ha andra rutiner under sin vakna tid än andra. En tumregel vid meditation är att både starta och avsluta dagen med ett pass. Det kan handla om allt från fem-tio minuter upp till en timme för den som är van. Har du precis börjat meditera vet du att det kan ta ett par minuter att varva ned och låta tankarna stilla sig. Det är lätt hänt att man gärna funderar över morgondagen eller problem man har haft under dagen. Poängen är dock att rensa huvudet från tankarna och bara höra sin egen andning utan att styra den. Sitt bekvämt på en stol eller i din bäddsoffa, men ligg helst inte ner då du kanske somnar ifrån meditationen. Inled meditationen med att fokusera på en enda liten punkt på kroppen, något som är förknippat med din andning så att du blir medveten om den. Håll sedan fokuset under utsatt tid. Ställ en klocka för att vara säker på att du håller tiden varje gång. Kommer du på dig själv med att ha vandrande tankar är det viktigt att du inte blir frustrerad utan bara återvänder till att fokusera på andningen, lugnt och försiktigt.

Moderna hjälpmedel

Det kanske är motsägelsefullt att våra plingande och distraherande mobiler kan vara nyckeln till att lära sig meditera. I tid och otid stjäl de vår uppmärksamhet, gör oss disträa och tar fokus från saker vi var på väg att utföra. Precis lika bra kan de vara på att låta oss stänga av och hjälpa oss finna lugnet. Med modern teknik kan du få råd och tips om rätt tillvägagångssätt under meditationen med olika appar för mindfulness eller avstressning. Kanske har du lättare att meditera om du lyssnar till ett fallande regn, vågskvalp eller fågelkvitter – även om det inte finns naturligt omkring dig. Det finns appar som hjälper dig lugna din andning, eller visuella appar som låter dig skapa enkla mönster samtidigt som du finner lugnet och slappnar av. Vissa kan guida dig till sömn eller påminner dig om att befinna dig i nuet under din vakna tid. Du kan säkert hitta just den typen av app som gör att du lär dig meditera på ett sätt som passar dig bra.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Mundekullaforum – Här kan du läsa på inför din retreat