Inred för avslappning

En av de vanligaste anledningarna till att man åker till en retreat är för att slappna av och komma bort från omvärldens krav och stress under en tid. Därför är det mycket viktigt att inredningen på en retreat hjälper gästerna med detta, och skapar en så avslappnande stämning som möjligt. För att detta ska vara möjligt måste man ha några saker i åtanke.

En av dessa saker är färgval. Det är allmänt känt att färger påverkar hur vi känner oss, och det är därför många avråder från att till exempel inreda sovrummet med rött, eftersom det är en färg som gör oss aktiva. Istället är rådet att välja milda kulörer, allra helst blått eller grönt, eftersom dessa sägs ha en avslappnande effekt på våra sinnen.

Ett annat sätt att skapa avslappnande stämning är att ta inspiration från miljöer som många människor tycker är avslappnande, till exempel ett bibliotek eller en strand. Man skulle till exempel kunna skapa ett rum med strandtema genom att inreda med möbler i rotting, spänna upp en hängmatta i ett hörn av rummet, ställa in många stora, gröna växter, och som pricken över i:et, sätta upp en fondvägg med en fototapet föreställande en strand. Du kan enkelt beställa fototapeter med bilder du väljer själv på Photowall.se.bedroom-670249_960_720

Generellt i alla rum av retreaten bör man se till att det finns gott om sittplatser där man kan slå sig ner för att vila, reflektera och ta en paus. Välj gärna mjuka, inbjudande möbler som fåtöljer, sittkuddar och soffor, snarare än bänkar, eftersom tanken är att gästerna ska kunna sitta i dem länge. Något annat man kan tänka på när det gäller inredningen är att inte ställa fram för många prydnader eller hänga upp för många tavlor, eftersom detta kan överbelamra gästerna med intryck. En relativt avskalad inredning med några få dekorativa detaljer är bäst för avslappningens skull.

För att verkligen slappna av måste man ta hjälp av alla sina sinnen, och doften är ett man ofta glömmer i inredningen. Genom att använda sig av till exempel doftljus (som också skapar avslappnande stämning för ett annat sinne, nämligen synen), rökelse eller doftoljor kan man via gästernas doftsinne förereda dem på avslappning så fort de kliver innanför dörren.

 

Taggar: , , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Mundekullaforum – Här kan du läsa på inför din retreat