Inspireras av Marie Kondo

Skulle du kunna rensa bort alla ägodelar i hemmet som inte får dig att känna lycka? De flesta instämmer nog i att man inte blir gladare av att äga en massa saker, men att gå så långt som att rensa ur i stort sett hela hemmet kanske känns extremt. Det är dock vad Marie Kondo rekommenderar oss att göra. Marie är en japansk organisationskonsult och författare. Hon har skrivit fyra böcker och hennes senaste bok med den engelska titeln ”The life-changing magic of tidying up” har sålts i två miljoner exemplar.

Ett minimalistiskt liv av olika skäl

I Sverige har det talats i många år om att rensa i röran och må bättre. Detta har oftast rört sig om inredningstips enligt feng shui som har varit inne en lång tid. Att Allt fler upptäcker fördelarna med att leva minimalistiskt har hittills haft mer att göra med den avskalade och stilrena skandinaviska inredningsstilen. Det finns en del som har valt att verkligen leva minimalistiskt för att känna frihet och att istället kunna resa och uppleva saker med pengarna och för att andra har det varit en nödvändighet på grund av bostadsbrist eller ekonomiska skäl. Att bara behålla saker som ger lycka är dock något helt nytt.

Att använda KonMari-metoden

Marie Kondo började intressera sig för ordning och städning redan vid fem års ålder. Så småningom upptäckte hon att den metod som de flesta av oss har, att organisera lite här och lite där, inte fungerade. Hon utvecklade sin egen metod som hon kallar KonMari-metoden. Den går ut på att man lägger alla ägodelar i högar på golvet. En för kläder, en för porslin och så vidare. En efter en tar man upp sakerna och håller dem intill sig. Om den inte tillför dig något i ditt liv ska den bort. Frågan är om det är en ny trend eller om det handlar om att verkligen leva efter principen.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Mundekullaforum – Här kan du läsa på inför din retreat